Hoefproblemen

De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding en een correcte en comfortabele beweging zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen en in de juiste verhouding belangrijk voor de hoef. Naast voeding kunnen ook andere factoren zoals een niet correcte en niet comfortabele beweging leiden tot hoefproblemen. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, trainingsondergronden en management.

Hoef- en andere orthopedische problemen komen in alle vormen en gradaties voor. Hieronder een kleine greep van veelvoorkomende problemen op dit gebied.

Mocht u bij uw paard een hoefprobleem herkennen, neem dan contact met ons op.

Rotstraal

De straal is een driehoekig eeltkussen aan de onderkant van de paardenhoef. Het helpt bij schokdemping en bij het waarnemen van trillingen in de bodem. Ook speelt het een belangrijke factor bij het hoefmechanisme. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de hoef. Bij rotstraal is de groeve in het eeltkussen diep en week geworden. Er blijft vuil in zitten, en bacteriën krijgen vrij spel.

WHITE LINE DISEASE / Witte lijnziekte

Bij White Line Disease breken micro-organismen de verbinding tussen hoornwand en het levende deel (witte lijn) van de hoef af. Hierdoor ontstaat er een holte onder de hoefwand. In ernstige gevallen kan het hoefbeen kantelen of zakken met kreupelheid tot gevolg.  

problemen in het hoefkatrolgebied

Het hoefkatrolgebied bevindt zich aan de achter-onderzijde van de hoef.

Voorbeelden van problemen op dit gebied kunnen zijn: Diepe Buigpeesletsel, letsel aan het Impar ligament, Hoefkatrolontsteking, cysten in het straal- of hoefbeen, kneuzing van het straal- of hoefbeen, een slecht straalbeen. Al deze problematiek zijn gebaat bij een therapeutisch beslag. 

hoefbeen fractuur

In de hoef kunnen fracturen en fissuren ontstaan aan het hoef- of straalbeen. De oorzaak is doorgaans door trauma. Wat belangrijk hierbij is, is het stabiliseren van de hoef dmv therapeutisch beslag.

Suspensory / Tussenpees / interosseus

Het Suspensory ligament is een belangrijk onderdeel van het kogeldraagapparaat. Een blessure aan het Suspensory ligament is een relatief veel voorkomend probleem in de paardensport. Dit ligament kan met therapeutisch beslag iets ontlast worden zodat het herstel en eventuele behandeling voorspoediger verloopt.

HOEFZWEER

Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. De ontsteking geeft ter plaatse druk op de lederhuid en het paard heeft veel pijn. Hij zal de voet niet willen belasten en in het ergste geval op drie benen staan. Belangrijk hierbij is om de hoefzweer uit te snijden zodat de druk van de ontsteking weg is en de plek behandeld kan worden.

hoornSCHEUREN

Hoornscheuren ontstaan grotendeels door disbalans in de hoeven, door droogte en door trauma van buitenaf. Een belangrijk aspect bij het behandelen van hoornscheuren is om de kwaliteit van het hoorn zo goed mogelijk te krijgen door therapeutisch beslag. Symptomen kunnen zijn: scheuren in de hoefwand, bloed en/of ontsteking in de scheur en kreupelheid. 

Hoornzuil / keratoma

Een hoornzuil is een nieuw stuk hoornweefsel dat van de kroonlederhuid in de lengterichting in de binnenzijde van de hoornschoen naar beneden groeit. Er zijn verschillende soorten hoornzuilen, die alle een andere oorzaak hebben. Klachten kunnen zijn: af en toe kreupel tot regelmatig kreupel. Ook terugkomende hoefontstekingen kunnen een klacht zijn.

Hoefproblemen zijn
er om op te lossen

Mocht u bovengenoemde hoefproblemen of andere orthopedische indicaties herkennen en heeft u hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op.