Orthopedisch hoefsmid

De hoeven van uw paard zijn enorm belangrijk! Zonder goede hoeven kan uw paard zich niet (fijn) voortbewegen. Bewegen is voor het paard echter essentieel om gezond te blijven.

Loopt u tegen een hoefprobleem aan? We helpen u graag om hoefproblemen van uw paard aan te pakken! Op deze website worden een aantal van de veel voorkomende hoefproblemen besproken. Herkent u de symptomen? Neem dan contact met ons op.

Dit ben ik

Ik ben Kees Alblas; hoefsmid van DEPC oftewel Dutch Equine Podiatry Centre.
Sinds 2005 ben ik werkzaam als gediplomeerd hoefsmid. Een ontzettend leuk vak dat ik elke dag met veel plezier beoefen. Vanaf mijn 14e levensjaar lag mijn interesse al bij dit vak en ging ik op zaterdagen mee met een hoefsmid. Na een aantal jaren mee te hebben gelopen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb de opleiding tot gediplomeerd hoefsmid te Zwolle voldaan.
Ik ben toen ook lid geworden van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden en ben Europees gecertificeerd.

Na het afronden van deze opleiding ben ik als zelfstandig hoefsmid begonnen maar al snel merkte ik dat ik graag meer kennis wilde vergaren. Vandaar dat ik tot op de dag van vandaag cursussen, bijscholingen en congressen in binnen- en buitenland ben gaan volgen.                   
Ook ben ik in 2006 op paardenkliniek de Lingehoeve stage gaan lopen om het orthopedische hoefbeslag mij eigen te maken en later ben ik daar als freelancer aan de slag gegaan.

Sinds januari 2016 ben ik, naast het runnen van mijn eigen hoefsmederij, ook werkzaam op de SMDC; oftewel het Sporthorse Medical Diagnostic Centre. Deze paardenkliniek is gespecialiseerd in orthopedisch diagnostische onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden. Wanneer een diagnose wordt gesteld op het gebied van orthopedie, maak ik het passende orthopedische beslag voor het paard.

Sinds 2018 is mijn hoefsmederij overgegaan naar een podiatry centre en werk ik met meerdere collega’s samen in mijn bedrijf. 

Ook ben ik in 2018 begonnen als Teamsmid voor de Olympische paardensport in dienst van de KNHS. Hiertoe behoren ook de Europese en Wereldkampioenschappen paardensport. Een ontzettend leuke uitdaging waar ik elke keer weer naar uit kijk.

Tot op de dag van vandaag is het vergaren van kennis en kunde op het gebied van beslag, anatomie, fysiologie en pathologie nog steeds een drijfveer voor mij. Mijn specialiteit sluit hierop aan; namelijk het orthopedische hoefbeslag. In overleg met de dierenarts maak ik een gericht beslag voor elk paard.

Naast het volgen van lezingen, geef ik regelmatig bijscholing aan hoefsmeden en andere paardenprofessionals in de vorm van lezingen en clinics in binnen- en buitenland.

Ik sta graag tot uw beschikking mocht uw paard een aangepast beslag nodig hebben. Uiteraard behoort het normale beslag en bekappen ook tot de mogelijkheden.

Orthopedisch hoefsmid

Als orthopedisch hoefsmid kijken we altijd naar een gerichte oplossing om de kwaliteit van de hoef en de biomechanica van het paard te optimaliseren. We bekijken het gehele paard om het optimale resultaat te bereiken. 

Hoefproblemen zijn meestal goed op te lossen.

Met de juiste kennis en een goed management kunnen de meeste hoefproblemen worden opgelost.